U subotu 18. i nedjelju 19. veljače 2023. godine na području Vrdova na planini Dinari održao se se stručni seminar o opremanju speleoloških objekata u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a a uz domaćinstvo Speleološke sekcije PD “Sv. Jakov” iz Bitelića (Hrvace).


Voditelj seminara bio je Damir Janton, instruktor speleologije i pročelnik Komisije za speleologiju HPS-a a sudionici su bili smješteni u Planinarskoj kući “Sv. Jakov” na Vrdovu.
Među četrdesetak sudionika seminara našli su se i četvero članova Speleološkog odsjeka PD “Imber” iz Omiša i to Nikolina Marić Nina i Željko Marunčić Bospor kao demonstratori i instruktori seminara te Dario Mrkonjić i Karlo Kovačić kao speleološki pripravnici i polaznici seminara.
Prvi dan dvodnevnog seminara polaznici su nakon uvodne demonstracije i pripreme opreme za opremanje podijeljeni u grupe za vježbe na stijeni te su izrađivali umjetna i prirodna sidrišta, pristupe vertikalama, međusidrišta, dvostruka i Y sidrišta te na kraju, uz ostale vježbe i samo raspremanje opreme.

Drugi dan seminara bio je nastavak i ponavljanje započetih vježbi uz upoznavanje, izradu, prelazak i raspremanje prečnica za osiguranje i napredovanje, devijatora, natega te vježbe spajanja užeta na sidrištima i vertikali.
Rezultat pohađanja seminara je ponavljanje poznatih i usvajanje novih znanja i vještina potrebnih za ispravno i sigurno opremanje speleoloških objekata koja će polaznicima biti od izuzetne koristi u daljnjem napredovanju i usavršavanju.
Izražavamo zahvalnost organizatoru na izvrsnoj koncepciji tečaja a pogotovo domaćinu na izuzetnoj gostoljubivosti, druženju sudionika te smještaju i ukusnoj večeri u subotu.

Komisija za speleologiju HPS / Speleological Committee of CMA
Speleo sekcija PD Sv. Jakov Bitelić
SO PD Imber Omiš