Jama “Halifax”, Naselje Neorić, područje Visošnice, lokalitet Veliko Brdo (u blizini Bazinovih Staja). Broj pločice: 032-031.
Na poziv kolega iz speleološke sekcije PD “Sv. Jakov” iz Bitelića, u nedjelju 07.05.2023 godine uputili smo se u istraživanje moguće jame čiji je otvor pronađen i lociran pretraživanjem satelitske snimke (Google Maps).
Nakon polaska iz centra Neorića terenskim vozilima po lošem makadamskom putu došli smo do najbliže moguće lokacije, a zatim smo se s opremom uputili planinarenjem do lokacije jame, jednim dijelom markiranom planinarskom stazom Visošnica-Visoka a drugim dijelom kroz divlje i zaraslo nisko raslinje i kroz zapuštene doce.
Jama ima impozantni otvor dimenzija cca 22×18 m a do dna koje se vidi s ulaza vodi vertikala duga cca 50 m.
Nažalost početno dno jame koje se blago spušta još par metara je i konačno dno jame.
Ipak, jama imponira svojim širokim vertikalnim ulazom a također dno jame je skrivalo i manji dio metalne konstrukcije s urezanim brojevima za koju se ispostavilo da pripada britanskom bombarderu tipa Halifax iz doba 2. svjetskog rata koji se vjerojatno negdje u blizini srušio.
Na temelju tog saznanja odlučili smo jami dati ime Halifax.
Jama je prije izlaska i raspremanja topografski snimljena izmjerena što su uradili članovi SO PD Imber Omiš, Nikolina Marić Nina i Karlo Kovačić, a prisutni su od našeg odsjeka također bili i Željko Marunčić Bospor i Marko Batovanja.
Zahvaljujemo Speleo sekciji PD “Sv. Jakov” na pozivu i ugodnom druženju tijekom i nakon istraživanja ove jame.

Ostavite komentar