Imber organizira izlet u nedjelju (28.7.2024.)  

Staza se nalazi u NP Krka. Ukupna dužina staze je 8,5 km, nadmorske visinske razlike 176 m, a predviđeno vrijeme za šetnju je otprilike 3 h.  Početak staze je u staroj šumi hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama, hodajući paralelno  s kanjonom Krke dolazimo da Roškog slapa i Oziđane pećine. Roški slap je poznat po svojim  Ogrlicama (niz malih kaskada). Na Roškom slapu postoji uređena plaža na kojoj je moguće  kupanje. Do Oziđane pećine vodi 517 drvenih stepenica okomito položenih na stijenu Roškog  slapa. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura  jadranskoga prostora, zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek  je u pećini bio prisutan u razdoblju od 6000 do 1500 godina prije Krista. U pećini je uređena  arheološka zbirka. Nastavljamo brodom prema Visovcu na kojem se od 1445. godine nalazi  franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke. Samostan posjeduje  značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s  više vrijednih knjiga i inkunabula. 

Dinamički plan: 

6 h: polazak ispred društva. 

8 h: dolazak na Stinice i polazak na turu. 

11 h: dolazak na Roški slap. Razgledavanje Oziđane pećine i lokaliteta Roškog slapa, kupanje  i ručak. 

15 h: polazak brodom prema Visovcu. 

17 h: predviđeno vrijeme za povratak prema Omišu. 

  • Prijevoz kombijem društva ili osobnim vozilom (troškove dijelimo). 
  • Plača se ulazak u NP i vožnja brodom. 
  • Oprema standardna planinarska, prilagođena vremenskoj prognozi. 
  • Prehrana iz ruksaka (po dogovoru moguć ručak na Roškom slapu)
  • Na izletu mogu sudjelovati svi članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2024. g. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost. 
  • Svi prijavljeni su dužni pridržavati se uputa vodiča i poštivati planinarsku etiku. Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o uvjetima na terenu. Težina izleta: K1-T1 

Prijave do petka navečer glavnom vodiču Dolores Filipović na WhatsApp (0918194686)  ili poziv (0915687659).

© 2021 All Rights Reserved.
© 2021 All Rights Reserved.