logo imber mali06. prosinca 2010. godine navršava se punih trinaest godina od povijesnog sastanka tridesetak entuzijasta, ljubitelja planina i prirode koji su te večeri donijeli odluku da se u Omišu ponovo rađa jedno planinarsko društvo.
Danas sa sigurnošću možemo reći da su imali časne namjere da se nakon više pokušaja u gradu na ušću Cetine stvori jedno planinarsko društvo koje će potrajati više godina, možda čak i desetljeće, ako bude sreće i više. Namjere su bile časne ali nisu mogli ni sanjati da će taj sastanak od prije trinaest godina uroditi velikim rezultatima, da će kroz to društvo proći preko dvjesto planinara, speleologa, markacista, sportskih penjača, ljubitelja prirode i izletnika od kojih su stotinjak i danas članovi. Nisu mogli znati da će članovi tog društva obići više desetaka vrhova po Europi i svijetu, obnoviti, očistiti, markirati i održavati preko sedamdeset kilometara planinarskih staza, istražiti i obilježiti više desetaka jama, izraditi i održavati desetke penjačkih smjerova, organizirati više desetaka ekoloških akcija čišćenja, izgraditi planinarsko sklonište i održavati ga, organizirati redovne opće planinarske i povremene stručne škole, organizirati redovne godišnje manifestacije druženja planinara i tako dalje.
Možda su se nadali da će članovi PD „IMBER“ OMIŠ danas biti i predavači na drugim planinarskim školama, članovi gorske službe spašavanja, osvajati prva mjesta na planinarskim maratonima, da ne nabrajamo dalje. Možda su sanjali da bi jednom mogli biti domaćini na danima planinara Dalmacije, možda čak i Hrvatske.
Ti snovi su se predanim radom svih aktivnih članova društva pretvorili u stvarnost. 2006. godine društvo je bilo domaćin DANIMA PLANINARA DALMACIJE a iduće 2011. u svibnju društvo je domaćin DANIMA PLANINARA HRVATSKE. Na kraju poželimo svi skupa našem PD „IMBER“ OMIŠ i svim članovima još mnogo ovakvih godišnjica.
Miomir Fistanić
P.S.
Neno Jurko: Fešta povodom 13.godina društva! U subotu 4.12. ,u 18 sati ,pale se gradela u prostorijama društva povodom 13.godina lipog nam društva.Za pojist i popit neka svako donese o svom poslu i idemo se lipo zabavit! U nedilju tura na Imber,zborno misto isprid vatrogasaca u 8 uri a za spizu ćemo se dogovorit na licu mista!

Ostavite komentar