Dana 27.05.2009.
rakitaU srijedu navečer oko 21.00 sat zaputili su se Antonio Kovačić-Toni i Roko Pribičević na Imber sa opremom za mjerenje i izradu topografskih nacrta s ciljem izrade nacrta speleološkog objekta (jame) „Rakite“ . Večer je bila lijepa i vedra te je temperatura bila idealna za trekking tako da nam uspon od nekih četrdesetak minuta nije predstavljao veći problem.

rakita
Rakita je manja jama ali je iznimne ljepote puna špiljskog ukrasa raznih oblika i tipova. Ulaz se nalazi na visini od 5 metara tako da nije lako primjetna s puta ali s GPS koordinatama nije velik problem.

rakita rakita

rakitaTehnički nije prezahtjevna ima samo jedan spust od tri metra i odmah ispod toga vertikalu od 9 metara s jednim spit-om sveukupno 20-30 metara konopa i to je to. Nakon toga ide lagani pad od 35 stupnjeva prema glavnoj dvorani koje je visine oko 20 metara. Stručna ocjena težine jame bi bila treći stupanj.
Kad smo bili gotovi krenuli smo put Čečuka i stigli u zadnji čas prije proloma oblaka. Dok smo se spustili do Borka nebo se već spojilo sa zemljom :).
Uglavnom nacrt smo kod kuče obradili u čisto i izradili smo računalnu verziju koju možete vidit na ovoj slici  I sada kada je nacrt izrađen može se reći da je jama Rakita istražena!!
Roko Pribičević

Ostavite komentar