Posjet špilji Ikovači u Cisti Provo, osnove speleologije, opća planinarska škola.
Dana 23.10.11.
skupnaJutro je počelo u laganom tempu, dug dan je bio ispred nas a vremena dovoljno za sve pa smo ispijali kavice skoro uru i dogovarali detalje! Sunce se počelo pokazivat već na samom polasku, ali tek pomalo u daljini. Na Zadvarju smo usput naletili na prizor iz bajke, magla se uvukla u kanjon rijeke Cetine, nismo mogli odolit a da ne udremo koju fotku!
U Šestanovcu smo pomeli Studenca i pokupili Biloga koji nam se priključio iz Gata te smo se svi uputili negdje gore iznad Ciste Provo.

ulazProletili smo nekim makadamskim putovima revolucije kroz ogromna područja prerije zvane Prpuša, te se popeli na malo brdo negdje po sredini te pustopoljine, između Katuna i Ciste, gore se nalazi špilja Ikovača.
Dan je bio prekrasan, nebo se razvedrilo, vjetar je prestao puhati, sunce je grijalo, pa se moglo i u kratkim rukavima šetat cili dan! Špilja je uistinu prekrasna, a ima i tu jednu posebnost, ima i jamski ulaz na jednom mjestu koji je visine nekih 10-tak metara, što je sasvim dovoljno da polaznicima opće planinarske škole učini ovaj posjet špilji jako zanimljivim i gotovo nemogućim da ga zaborave. Između ostalog napravio se je fini mali Švedski stol, te smo nakon lipe marende odradili malo i teoretski uvod u speleologiju, koji je odlično odradila naš speleolog prof. Nikolina Marić-Nina!
dadaNakon uvoda još se malo radilo vježbe izrade čvorova, dok su u međuvremenu Bospor i Toni postavljali Tirolsku prećnicu i smjer za spust kroz jamski ulaz. Gore im je još ukratko sve objašnjeno, te ih je sve spustilo preko prećnice i kolotura dolje! Nakon spusta svi su bili toliko oduševljeni da su ih morali obući u speleo pojas i komplet opremu te im dan kratki tečaj, kako da spuste sami sebe niz konop. Začudo nitko nije odustao od te ideje, te je tako uspješno završena vježba iz osnova speleologije i zaključen dan kao vrlo produktivan!
U izletu je sudjelovalo 14 učesnika, svi sretni i zadovoljni, popili kafu a neki od nas su još došli i do društva na lagana gradela i malo druženja za kraj! GALERIJA FOTOGRAFIJA SA FACEBOOK-A NA OVOM LINKU
Napisao: Roko Pribičević
Fotografije: Tihana Raljević i Zvonimir Kujundžić

Ostavite komentar