U Omišu je od 23.-24. svibnja 2015. u organizaciji Speleološkog odsjeka PD Imber održan seminar Komisije za speleologiju HPS o izradi speleološkog nacrta. Seminar je dio programa speleološkog obrazovanja Komisije za speleologiju kojim se stječu napredna tehnička znanja i priprema za polaganje viših speleoloških naziva (koje će se održati 30.-31.1.2016. na Ravnoj gori u Filićevom domu).

Na seminaru je sudjelovao 31 član iz 9 hrvatskih speleoloških udruga. Uz koordinaciju instruktora speleologije Tea Barišića na seminaru su sudjelovali instruktori ili polaznici iz SO Imbera, SO Liburnije, SO Željezničara, SO Sv.Mihovila, HPD Sv.Jure, SO Velebita, SO Sniježnica i SU Međimurje.

Speleološki nacrt je osnovni rezultat speleoloških istraživanja, ali i temelj za inventarizaciju špilja i njihovih prirodnih vrijednosti te  daljnja stručna i znanstvena istraživanja u njima. Nacrt je temeljni dio speleološkog katastra kojeg sukladno zakonu treba voditi Državni zavod za zaštitu prirode. Stoga je važno da speleolozi, vođeni standardima Međunarodne speleološke unije, educiraju u tehnikama izrade nacrta kako bi svaki nacrt bio stručan i relevantan temelj za sve daljnje aktivnosti. U okviru seminara, polaznici su  prošli postupak izrade speleološkog nacrta na terenu, obrade na računalu i uređivanja nacrta.  Pažnja je bila posvećena i modernim tehnikama digitalne izrade nacrta na terenu što je u praksi demonstrirao Teo Bartulović. Takve tehnike omogućuju podizanje razine preciznosti nacrta u rang profesionalnih geodetskih mjerenja.

Zahvaljujemo se domaćinu SO Imber na izvrsnoj organizaciji već trećeg omiškog seminara o ovoj tematici, a posebno se zahvaljujemo sponzorima koji su omogućili odvijanje seminara u Omišu  (D.Paar).

 

 

Popis sudionika:

  IME UDRUGA
1. ŽELJKO MARUNČIĆ SO IMBER
2. NIKOLINA MARIĆ SO IMBER
3. MIA ĐORĐEVIĆ SO IMBER
4. JOŠKO MILAKOVIĆ SO IMBER
5. LUKA KALCINA SO LIBURNIJA
6. PAVA VIDIĆ SO LIBURNIJA
7. KRISTINA KRATOFIL SO LIBURNIJA
8. TIN BARIĆ SO LIBURNIJA
9. NIKOLA MALNAR SO LIBURNIJA
10. ZLATAN TROKIĆ SO LIBURNIJA
11. MARTINA ALJINOVIĆ SO SNIJEŽNICA
12. TEO BARIŠIĆ SO SV. MIHOVIL
13. ODESA GATARA SO SV. MIHOVIL
14. NADA ŠKRLIN SO SV. MIHOVIL
15. DINO ŠKUGOR SO SV. MIHOVIL
16. MARIJANA KLISOVIĆ SO SV. MIHOVIL
17. NIKOLINA BULJAN SO VELEBIT
18. IVOR JANKOVIĆ SO VELEBIT
19. FILIP ŠKARIĆ SO VELEBIT
20. ANTONELA BARBIR SO VELEBIT
21. BRUNO BENGER SO VELEBIT
22. INES MARTINKO SO VELEBIT
23. DALIBOR PAAR SO VELEBIT
24. SABINA PLEMENČIĆ SO VELEBIT
25. ANITA TROJANOVIĆ SO ŽELJEZNIČAR
26. VEDRAN HARAPIN SO ŽELJEZNIČAR
27. FILIP MARKANJEVIĆ SO ŽELJEZNIČAR
28. VLADO BOŽIĆ SO ŽELJEZNIČAR
29. DRAGO NOVAK SU MEĐIMURJE
30. ILIJA JURAK SU MEĐIMURJE, SU KRAŠEVSKI ZVIRI
31. TEO BARTULOVIĆ HPD SV. JURE


 

Ostavite komentar