Istraženo 10 jama, te izrađeno 7 nacrta speleoloških objekata.
Dana 1. do 11.10.2009.
speleološka ekspedicija Biokovo Stigli su nam gosti iz Bugarske! Dočekali smo ih spremni s organiziranim smještajem u kampu te večerom dobrodošlice u našem društvu od strane svih članova društva.
Nakon dana odmora u Omišu ekspedicija se zaputila na Biokovo. Za rad u Hrvatskoj i u Parku Prirode „Biokvo“ smo im sredili sve potrebne dozvole, te im pronašli lokaciju gdje ćemo boravit 7 dana.

speleološka ekspedicija BiokovoNa tom smo području također imali jednu jamu koju smo odmah prvi dan istražili i u kojoj smo pronašli ljudski kostur. Tako je „Sovina dubka“ odmah postala senzacija! Jama je duboka -55 metara ali je njena pozicija jako nezgodna tako da nije iznenađenje da je pronađen ljudski kostur u njoj. Naime nalazi se na blagoj uzvisini iznad planinskih pašnjaka, nasred male livade tako da otvor dug nekih 6 metara a široka 2 ima okolo metar široki pojas trave na koja kad zakoračiš odmah sklizneš u jamu duboku -55 metara.
speleološka ekspedicija BiokovoTakođer smo imali razgovor s policijskim inspektorima iz Makarske jer se naime sumnja u za neku nestalu osobu da je to njen kostur. Mi smo im pokazali lokaciju jame, odveli ih na nju i priložili fotografije kao dokazni materijal. Također smo im obećali izvadit ostatke kostiju ako za to bude potrebe.
speleološka ekspedicija Biokovo
Drugi dan se išlo u potragu jama po Biokovu na području „Lađane“ te su odmah locirane 4 nove jame, „Choromorovitza“ ledenica-jama duboka 82 metra, „Martinova jama“ 50-ak metara dubine, “Cinakina jama” i „jama Zara“ kao i najdublja jama na ekspediciji sa svojih -237 metara dubine. Martinova jama i Cinakina jama su odmah istog dana i istražene a druge dvije su ostavljene za sutra.
speleološka ekspedicija BiokovoTreći dan se išlo radit „ChoroMorovitzu“ i „jamu Zaru“ dok smo ja Žeka i Lazo išli u potragu nekih jama u blizini kampa. Nažalost nismo ništa pronašli na lokaciji na koju nas je uputio pastir tako da nakon 4-5 sati potrage nismo odustali nego smo odlučili pokušati još jednom na drugu stranu i tada nas je posrećilo.
speleološka ekspedicija BiokovoNaišli smo na najljepšu jamu ekspedicije „Garvanova dubka“ je najvrjednija po svojoj geo-morfološkom i palenteološkom raznolikošću. Naime to je jako stara jama puna špiljskog ukrasa,raznih ostataka kotiju i jedan kanal se pruža dalje u nepoznato, ali zbog nedostatka opreme a poslije vremena nismo još pokušali to istražit, šta ne znači da ne ćemo!
speleološka ekspedicija Biokovo“Garvanova dubka” nosi ime po gavranu koji tu obitava a isti je označen s prstenom od strane nekog društva za zaštitu životinja ili slično.
Četvrti dan smo se podijelili u dva tima i otišli odradit „ChoroMorovitzu“ i „jamu Zaru“ te smo izradili nacrte istih.
speleološka ekspedicija BiokovoObe dvi jame su jako lijepe na svoj poseban način kao npr. u jami Zara kad dođeš do dna jame sa jednog mjesta se može vidit ulaz u jamu i sunčeva svijetlost dopire do dna. Dok u ChoroMorovitzi ulaz je pola ogromne vrtače a kad staneš na vertikalu možeš jasno vidit sve ljude i stvari na dnu šta stvara jedan jako neugodan osjećaj u želucu =) a dole na dnu na -80 metara dubine se spustiš na veliku santu leda debelu 5-6 metara i površine 30×50 metara koja pokriva veliki dio ove mega ledenice =)
speleološka ekspedicija BiokovoPeti dan se opet podijelilo u timove i išlo u potragu za novim jamama. Ja i Toni smo odlučili krenut sami u potragu i nakon par sati lomljenja po vrtačama konačno smo je pronašli….. bila je to jama pri dnu jedne vrtače i imala je otvor u obliku pukotine, kad smo bacili kamen u nju procijenili smo da ima minimalno -50 metara dubine i više.
speleološka ekspedicija BiokovoAli zbog svog izgleda smo se nadali da bi mola ić duboko kao i neke od najdubljih jama na biokovu. A na drugoj strani ekipa je pronašla 3 nove jame: “Muharica”, “Kozja jama” i “Ledenica”.
Šesti dan se išlo to istražit, mi smo išli kao SO s još dvoje Bugara, Cinaka i Lazo. “Imberlana jama” je bila duboka -100 metara i nažalost nije išla dalje ima nekih povišenih kanala koje bi trebalo penjat ali to je sve zasad.
speleološka ekspedicija BiokovoNa drugu stranu bugarski timovi su odradili te 3 jame i napravili nacrte istih i oni nisu išli preduboko najdublja im je bila -87 metara.
Sedmi dan je zadnji da na biokovu, ujutro smo nakon doručka počeli pakiranje i povratak u Omiš. U Omišu su ostali u autokampu “Lisićina” gdje smo napravili oproštajnu i oprostili se sa tugom u srcima jer ovo je stvarno bilo jedno iskustvo koje se nikad ne zaboravlja!

speleološka ekspedicija BiokovoSudionici ekspedicije:
SO “Imber”
Željko Marunčić-Bospor
Nikolina Marić-Nina
Roko Pribičević
Antonio Kovačić

S.K. “Nepiast” (Burgas)
Zhelyazko Radev Zhelezchev
Lazar Nikolaev Milchey
Krasimir Georgiev Rachkov
Dimitar Ivanov Cinov

speleološka ekspedicija Biokovo
S.K. Speleo plus (Sofia)
Martin Petrov Tranteev
Simeon Ivanov Tonkin
Viara Kirilova Markova
Dobrina Ivanova Alexandrova
Ilian Rumenov Martinov

P.K. Aida (Haskovo)
Plamen Tenchev Spilkov

S.K. Prilep 1962. (Sofia)
Simeon Plamenov Petrov


Tekst. Roko Pribičević
Fotografije: svih članova ekspedicije.

Ostavite komentar