Ruišta – Bijele Vode – Zelena Glava (2155 m/v)
Dana 30.09.2009.
Prenj MostarSavršeno vrijeme i malo lošija fizička sprema bili su dovoljni za uspon nas trojice, mene Roka Pribičevića, Antonia Pribičevića i Geoff Tunks-a iz Australije, jer’bo smo dan prije puta u Mostar imali ludu avanturu u kanjonu Cetine, di smo prošli „canyoning“ i „rafting“ u jednom danu.
To nas nije spriječilo te smo krenuli na Prenj!

Prenj Mostar
Na sriću u Mostaru san naletija na prostorije PD Prenj-a pa san tamo porazgovara sa njihovim predsjednikom te mi je objasnio da ruta Ruišta – Bijele Vode – Zelena glava nije lagana tj. loše markirana i da traje 6 sati te za pristup autom triba ić iz Mostara prema Sarajevu te nakon desetak kilometara skrenit u mjestu Potoci, odmah nakon velike katedrale desno, te onda vozit desetak kilometara u brdo.
Prenj Mostar


Taj dio smo odradili uspješno! Tu smo parkirali na domu Ruišta i krenuli na noge stazom koja nije bila za Zelenu glavu već za Boračko jezero al eto put je bio isti nasreću jer na mapi ispred doma staze su se odma odvajale šta je bilo jako zbunjujuće. 10 minuti od polaska naletili smo na „tamić“ sa ekipom koja ide po drva u šumu te su nas oni ljubazno poveli u planinu te nam skratili put za sat vrimena i objasnili kako dalje.
Prenj Mostar

Nakon još jedno uru makli smo se s makadamskog puta i krenili planinarskim putem. Od tu do Bijelih Voda je tribalo samo 30-ak minuti. Od Bijelih Voda je ostalo još nekih 3 sata do vrha a vrh smo tek ugledali nakon 1.30 hoda =)

Na vrhu smo se slikali i snimili video u radijusu od 360 stupnjeva te se upisali u knjigu gostiju, uživali u veličanstvu prirode te krenuli put nazad.
Prenj Mostar
Za povratak nam je tribalo oko 5 sati jer smo ubrzali ritam a i put nije toliko zahtjevan tako da nije bilo problema. Nisam naša ništa jama putem a kako su mi rekli u društvu da neznaju za jame na Prenju a i da nemaju speleologa u Bosni nažalost!
Prenj Mostar
Svakako jedna veličanstvena planina u nedirnutoj divljini Bosne, mir i tišina vladaju njome! Ostavila me je pod dojmom i preporučam je svim kolegama planinarima, malo manje speleolozima =)
Reka bi Geoff Amazing!!!
Roko Pribičević

Ostavite komentar