“K2 – trijumf i tragedija”, naziv je knjige autora Stipe Božića, koja je predstavljena u srijedu, s početkom u 19.30 sati, u omiškoj Narodnoj knjižnici. U okviru 3 festivala planinarstva predstavljanju knjige je nazočio veliki broj Omišana, pa se tražila i stolica više kako bi svi zainteresirani mogli slušati iz prve ruke kako je preživjeti jedan takav uspon.

 

Božićeva knjiga potresna je priča o usponu na “Divlju planinu” i alpinističkom uspjehu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u dramatično iskustvo koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba.

Vrh K2 u sjevernom Pakistanu, koji je sa svojih 8611 metara visine drugi najviši u svijetu nakon Mount Everesta, zbog velikog je broja žrtava dobio naziv “Divlja planina”. Smatraju ga najopasnijim od svih “osamtisućnjaka”, puno težim za uspon od samog Everesta.

Božić (1951.) najpoznatiji je i najuspješniji hrvatski alpinist – osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih sedam kontinenata, te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su uzeli i ljudske žrtve, a kako sam kaže u prvoj rečenici uvoda, od svih planinskih vrhova, K2 je vjerojatno najviše utjecao na njegov životni put.

Ostavite komentar