vrgoracsv.mihovil_071U sklopu opće planinarske škole održan je izlet na Vrgoračko gorje tj. Biokovsko zaleđe kako ga još zovu. Rano ujutro sastala se vesela grupica nas 10 i krenuli oko 7.30 prema Ravču kraj Vrgorca. Nakon manjih stanki za gorivo, i par krivih skretanja po Zavojanima eto nas na startnoj poziciji spremni za polazak već u 9.00. Staza je uredno markirana i penje se serpentinama na okomite litice! Stazu su mukotrpno radili stanovnici zaleđa dugogodišnjim trudom jer je komunikacija na ovim planinama jako teška!
2012-10-28_09-53-21_543Dovoljno je reći da se u ovom kraju rađaju ljudi od kamena kao naš proslavljeni alpinist Stipe Božić. Inače vrh sv. Mihovil ima jako impresivan izgled i ako ikad prođete cestom podno planine sigurno će te ga poželjeti uspeti! Neki ga zovu „Dalmatinskim Mattehorn“ zbog litica impresivnog izgleda. Meni osobno jako priželjkivan vrh! Kada dođemo do vrha litice moramo skrenut s konjskog puta, te idemo po grebenu do vrha, naravno tu je put dosta lošiji. Problem za neke je bio u tom da put preko grebena vodi preko tri manja vrha tako da još u kombinaciji sa lošim vrimenom i velikom maglom može donit malo obeshrabrenje. Po dolasku podno vrha smo napravili pauzu od nekih 30-tak minuta te se popeli na vrh. Gore se nažalost nismo dugo zadržali zbog lošeg vrimena, brzo se poslikali i biž’ doli. Svi sritni lagno krećemo doli, tu nas je uhvatila i kiša s jakin vitron koja je nas je pratila dobru uru vrimena al nakon toga nas je jaki vitar do doli osušija!
2012-10-28_08-43-14_121Do 14.30 smo doli, odakle smo se zaputili malo bacit oko na znamenitosti Vrgorca! Razgledavanje se zbog kiše svelo na piće u centru grada uz ugodno druženje i razmjenu dojmova a veselje na licu polaznika se nije moglo sakrit! Izlet je protekao po planu, svi sretni i zadovoljni krenuli kući u mislima na sljedeći vikend!
 
Napisao: Roko Pribičević
Fotografije: Ivan Prelas i Roko Pribičević

Ostavite komentar