IMG_9527_01Posljednje nedjelje u travnju bio je ispunjen jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji preduvjet za uspješan planinarski izlet-lijepo vrijeme. Jutarnje nebo samo sa ponekim oblačkom te samo lagana bura nagovještavali su da će se na imberu odigrati jedna od uspješnijih „Oda proljeću“. To je tradicionalna akcija koju PD „Imber“ iz omiša organizira svako proljeće, upravo posljednje Nedjelje u travnju.

Ove se godine okupilo oko 170 planinara i ljubitelja prirode. Svi su bez teškoća stigli do izvora i kućice na omiškoj Dinari, gdje su se mogli odlučiti za uspon na kulu ili za upoznavanje jame na Imberu. Za to se vrijeme u hladu borova pripremao tradicionalan planinarski ručak-fažol.
Oko 14 i 15 sati spustila se među razdragane planinare izletnike Vila Imbera“, najavljena, kako to i priliči, zvukom trube. Ile Imbera Vila
Bilo je to ove godine dvadeset petogodišnja studentica iz Omiša Ilijana Ješić, koja u slobodno vrijeme izrađuje nakit i bavi se fotografijom. Nakon zajedničkog fotografiranja, „Vila Imbera“ obavila je svoj prvi zadatak-zajedno s predsjednikom društva, Zvonom Kujundžićem , predala je diplome polaznicima planinarske škole PD „Imber“ iz omiša.
Po tom su slijedile športske igre. U finalu skakanja u vrećama, u kojem se natjecalo 10 ekipa, pobijedila je, nošena snažnim navijanjem nazočnih, mlađahna ekipa „Spice girls“ iz Omiša (Petra Križanac i Marina Fistanić, rođene 1998. i Iva Jurko, rođ. 1997.), nadvisivši velike favorite natjecanja, „Pantine momke“ iz Borka. Treće plasirana je bila ekipa „Veseli“ iz Omiša. U Imber alki pobijedila je ekipa „Bepo“ iz Omiša, koja je u dvije trke skupila 6 punata (oba puta u sridu). Drugo su mjesto zauzeli „Borački blesimetri“ iz Borka, a treće „Kujunđerosi“ iz Omiša.
IMG_9555_01Nakon završetka natjecanja predana su priznanja pobjednicima te diplome predstavnicima svih planinarskih i drugih društava koja su bila na odi proljeća. Bilo je to sedam planinarskih društava iz Splita, Makarske, Imotskog, Kaštela i Omiša, Speleološki klub „špiljar“ iz Splita, Klub ekstremnih sportova „Extreme“ iz Makarske i HGSS Split-te izletnici iz Omiša, Splitsko-Dalmatinske županije i dvoma turistima iz Nizozemske.
Nakon dodjele priznanja posjetitelji su se počeli polako razilaziti s nadom da će iduća „Oda Proljeću“ 2009-a biti čak i bolja, a možda i posjećenija.

Ostavite komentar