Dalmatinci u najdubljoj bosanskoj jami

Dana 4. 5. i 6.9.2009.
Nevidna voda dinaraSpeleološki odsjek Imber i splitski speleolozi iz SO Mosor sa svojim gostima iz GSS stanica Šibenik i Dubrovnik posjetili su Nevidnu Vodu na sjevernoj strani Dinare kod Ođaka u blizini Livna. Cilj posjete bio je izvlačenje sondi za mjerenje kakvoće vode i zraka u jami koje su tu postavljene prošle godine. Postavio ih je ing. Ivo Andrić, zvani nobelovac, na dubini od oko -450 metara. Sonde su uspješno izvađene, a rezultati će se analizirati idućih par godina =) ‘


Nevidna voda dinaraSjeverna strana Dinare je obrasla gustom šumom i bogata je florom i faunom kakvu sam rijetko imao prilike vidjeti. U šumi po noći čuje se cvrkut milijun vrsta ptica i malih beštija…sve skupa jako očaravajuće, a tako blizu Omiša’ , dojam je Roka Pribičevića.
Nevidna voda dinara
Nevidna voda dinara‘Jama je jako zanimljiva sa svoja velika dva ulaza, a na jednom ulazu dominira ulazna vertikala od 162 metra visine. Očaravajuća su i mnoga jezerca i slapovi kojima jama obiluje i koji prolaze kroz čitavu jamu. Najimpresivnije je jezero na samom dnu jame, na dubini od -653 metra. Temperatura u jami je jako niska što je utjecalo na psiho-fizičko stanje ljudi ‘. =)
Nevidna voda dinara

‘Prva tri dana u jamu se spustilo nas dvadesetak, a sutradan nam se pridružio i Zoran Ivanović iz Livna kojem je pročelnik SO Mosora Davor Matić-Dado uručio priznanje zbog njegove nesebične pomoči tijekom godina istraživanja Nevidne Vode. Ekspedicija je protekla bez problema, a organizacija je bila na nivou’.
Roko Pribičević

Ostavite komentar