Dana 4. i 5. 06. 2011.
Od dogovorenih deset, našlo se nas sedmero na startnoj poziciji kod društva i oko 8 sati ujutro krenuli smo lagano prema Gračacu. „Malo“ se stajalo i tako, te su bili radovi na cesti put Gračaca pa smo morali put Obrovca i doći na Velebit s južne strane, al sve je prošlo ok i bili smo tamo oko podne!

P1050174 P1050175 Svi

Marendalo se, opalila se grupna fotka i piči gore. Gore smo bili za manje od po ure fala Bogu, već sam dušu počeo putem ostavljat! Kad gore iznenadjenje- nigdje nikoga hehe, to je lipo jer smo doli vidili neka riječka auta parkirana a i sklonište je samo po sebi previše poznato da bi bilo prazno.
Čin smo došli i ostavili stvari te kad je prestalo ono početno oduševljenje sa ljepotom koja nas okružuje, skontali smo da imamo premalo vode a da ode voda i nije baš pitka (nešto je krepalo u rezervaru :x)! Kad gle, nebo se namrčilo i počela padat kiša i eto vode ko u priči. Naravno prije kiše je bila blic akcija skupljanja drva jel smo svi imali blagi feeling da će ovaj moment potrajat. Kiša je pala ali atmosfera je i dalje ostala na nivou, šta se može iščitat sa naših nasmiješenih lica.

P1050241 P1050216 P1050168

Jako lijepa priroda, friška arija, dobro društvo, malo čoviku triba da bude sritan!
Tako smo lagano naložili vatricu, sredili okolo klupice i stol, čak smo našli i ploču od starog špakera koja je je posli na vatri postala roštilj za meso =) ispeklo se mesa i čekalo da stane kiša al nažalost nije nam dozvolila planinarenje tog dana, tako da smo se družili do kasno u noć.
Idućeg jutra ustajanje oko 8 i polazak na ture, Neno, Zvone i Tome su išli na vrh Crnopac, a mi Nina, Bospor, Miljenko i ja na „manje zahtjevnu“ al atraktivniju stazu Malog Princa. Staza počinje sa jednostavnom i ugodnom šetnjom kroz gustu šumu (bukovina i sl.), ali nakon kraće šetnje dolazimo na križanje puta za Bili Kuk i put Malog Princa, skrećemo desno na križanju staze i ulazimo u labirint prirodnih fenomena koji su nadrealno isprepleteni i povezani kroz stazu Malog Princa, mislim svaka čast kreatorima ove staze, jer ovo je tehnički zahtjevna staza koja je i neprohodna bez svih pomagala koje su ugradili putem (sajli, klinova, škala i sl.)

P1050188 Crnopac Kitty
Nina Bospor i ja smo speleolozi pa je nama to poznato, ispod same staze nalazi se najveći speleološki objekt u Hrvatskoj špiljski sustav „Kita Gačešina“ kojeg godinama istražuju speleo odsjeci raznih planinarskih društava, među kojima je i naše, a voditelj tog istraživačkog projekta je Teo Barišić koji je ujedno i šef stanice HGSS Šibenik i jedan od najznačajnijih speleologa u državi. Tu je i druga po veličini špilja „Munižaba“, turistički uređene „Cerovačke špilje“ i još mnogo speleoloških objekata. Samim tim i površina Crnopca izgleda kao jedan veliki špiljski sustav pun jama, kanala, meandara, usjeka litica, vrtača, a na jednom dijelu staza skreće u „Zdenkov zdenac“ tako san ga ja nazva zbog žive vode koju san pronašao u njemu, to je velika jama aduboka dvadesetak metara u dva dijela s malom kružnom stazom kroz njih. Sve me ovo jako podsjetilo na speleologiju, tako da san i Miljenku reka da mu je ovo kao uvod u speleologiju!

003Munizaba_Foto_D_Baksic_ Kanalkaskada 2006-KitaGacesina_Foto_D_Paar03 004Munizaba_Foto_D_Baksic_ Kanalkaskada


Po povratku u goste su stigli i naš dobri Điđi i mali Ivan, kako nisu mogli doći u subotu zbog obaveza, došli su tek u nedjelju ujutro pa su i oni prošetali stazom Malog princa dok smo mi odmorili u skloništu! I tako se svi sretni i zadovoljni spustili do automobila i krenuli kući!

Napisao: Roko Pribičević

Ostavite komentar