Dana 5.-6.11.2011.
Jama_biokovo2SO Imber u sastavu od 6 članova; Željko Marunčić- Bospor, Nikolina Marič-Nina, Marko Prelas, Antonio Kovačić i Darko Kovačić i ja smo krenuli na već unaprijed poznato mjesto jame koja je obećavala po načinu na koji je proizvodila zvukove kad bi bacili kamenja u nju! No nakraju se ipak ispostavilo da je to zbog jezera koje se nalazi na dnu, te je ono ublažavalo buku kamenja i nas zavaralo o velikoj dubini. Prvi dan smo odmah postavili logor, šatore, te smo otišli do jame gdje smo postavili svojevrsnu pločicu za oznaku! Poslije su se Toni i Marko uputili s opremom za postavljanje prema jami, a malo kasnije i Darko, dok smo Bospor i ja krenuli u rekognosticiranje terena u nadi pronalaska novih speleo objekata.

DSC05344
Šetnja..divljinama netaknute prirode Biokova uvijek nanovo oduševljava ali ipak nije bilo sreće u pronalasku nekih većih objekata, što u konačnici i nije bilo toliko bitno ipak mi imamo prvog nosioca nagrade „Zlatni nos“ čovjek koji može nanjušit jamu tamo gdje je ni lokalno stanovništvo ne može pronaći, naš pročelnik speleološkog odsjeka Željko Marunčić-Bospor, kojem ujedno čestitam još jednom ovim putem na osvajanju tako prestižne nagrade!
DSC05477DSC05418
Nakon povratka u logor u jamu im se priključio i Bospor, dok smo Nina i ja ostali u logoru održavat vatru i opuštat se, petak je bio pre intenzivan trebalo je malo odspavat i doć sebi. Ekipa se vratila nakon nekih 5-6 sati s uspješno obavljenim zadatkom, a sutra ujutro smo se Darko i ja još spustili te raspremili jamu!
Morfologija jame je tipična za ovo područje Biokova, jako velike pukotine s vertikalama te velikim kamenim blokovima na užim dijelovima s vrlo malo zasiganih područja te ponešto humusa na policama. Ima dva ulaza, na velikom ulazu smo postavili uže a kroz mali ulaz jama se otvara ravno do jezera na dnu. Temperaturu nismo mjerili ali je osjetno je toplija od npr. Mokrih Nogu koje se nalaze isto u blizini te koje već na dubini od -150 metara imaju temperaturu 4 do 5 stupnjeva.

Zlatni nos

DSC05365


Vrijeme na Biokovu je bilo jako čudno nabila se ogromna magla, pogotovo u nedjelju kad smo na povratku gubili jedni druge iz vida već nakon 6-7 metara udaljenosti. Puhalo je jako jugo ali to nam ipak ništa nije smetalo jer je duh bio na visokom nivou i jama uspješno odrađena iza nas!
Napisao: Roko Pribičević
Foto: Darko Kovačić i Roko Pribičević

Ostavite komentar