Speleološka škola u organizaciji SO PD Imber počinje 24. veljače (utorak) u 20,00 sati. Program škole predviđa teorijska predavanja koja će se održavati utorkom u večernjim satima, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša. Teorijska nastava obuhvaća sve aspekte speleologije: upoznavanje sa speleološkim objektima, opremu, tehnike istraživanja, opasnostima u podzemlju…
Praktična nastava na suhoj stijeni podrazumijeva upoznavanje s opremom i uvježbavanje tehnika kretanja po užetu, što je uvjet za nastavak nastave u speleološkim objektima gdje se uvježbavaju tehnike istraživanja podzemlja.
Praktična nastava obuhvaća šest vikenda na kojima je rad organiziran i subotu i nedjelju u trajanju cijelog dana. Noćenje na terenu predviđeno je samo za završnu vježbu. Potrebna oprema za polaznike tečaja: starija odjeća (kombinezon), obuća (gumene čizme) i dobra volja. Ostalu potrebnu opremu dobivate na korištenje.
Kontakt:
Nina: 0989141505
Bospor: 098 997 1939
 
Kako postati speleolog u Hrvatskoj?
 
Mislite da vas privlače špilje i jame? Ukratko ćemo pokušati objasniti na koji način postati istraživač podzemlja. Za početak je potrebno završiti speleološku školu. Većinom se škola organizira jednom godišnje (obično početkom ožujka). Speleološka škola se provodi po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza ili Hrvatskog speleološkog saveza. Polaznici speleološke škole moraju savladati praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama, te tehnike spuštanja i penjanja po užetu.
Uče se osnove speleologije, o speleološkoj i planinarskoj opremi, orijentaciji, bivakiranju u prirodi, čvorovima. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije i hidrologije krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, izrada nacrta i dokumentacija speleoloških objekata, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje. U okviru speleološke škole održavaju se tijekom tjedna predavanja, a vikendima se ide na izlete na kojima se uvježbavaju speleološke tehnike i posjećuje niz speleoloških objekata. Speleološka škola obično traje između jednog i dva mjeseca.
 
Preduvjet za upis u speleološku školu je da je kandidat zdrav, budući da speleologija zahtijeva fizičku aktivnost. S obzirom da se radi o djelatnosti koja zahtijeva odgovornost i ima poput drugih aktivnosti u prirodi određene rizike, maloljetne osobe moraju imati potpisanu suglasnost roditelja. Također gore navedenu plaćenu članarinu u planinarskom društvu koja je ujedno i osiguranje planinaru u slučaju nezgode dok je pod organizacijom društva.
 
Nakon završetka speleološke škole, stječe se naziv speleolog-pripravnik, te se tada može priključiti svim aktualnim speleološkim istraživanjima. Tijekom te daljnje aktivnosti savladavaju se i usavršavaju razne speleološke vještine, te se stječu odgovarajući speleološki nazivi (speleolog, instruktor speleologije). Također, speleološke organizacije se brinu o kontinuiranoj edukaciji svojih članova putem seminara i terenskih aktivnosti. Budući se speleolozi educiraju o vrijednostima špilja, te se aktivno uključuju u njihovu zaštitu. U špiljama i jamama nije dozvoljeno bilo kakvo oštećivanje, zagađivanje i vađenje bilo kakvih materijala iz njih (siga, te svih vrsta nalaza).
 
Program obuhvaća 6 tjedana teorijske i praktične nastave. Teorija se održava jednom tjedno u večernjim satima u prostorijama društva, a praksa na terenu.
Što sadrži program?
-predavanja o svim važnim aspektima speleologije
-projekcije brojnih filmova snimaninih u fantastičnim podzemnim prostorima
-vježbe na stijeni posjete i vježbe u jamama u Omiškoj okolici
-posjete i vježbe u špiljskim prostorima
-dobro druženje, gdje god bili
 
Objekti na/u kojima se provode vježbe pogodni su za sve tipove početnika. Progrediraju od manjih jama i špilja sve do jame duboke zavidnih 150 metara.
 

Ostavite komentar