Subota, 18.03.2023
Biokovo, Kaoci, Ržišće
Jama James Bond 007 (-30 m)

Nakon dolaska iz Zagvozda šumskim makadamom na predio Kaoci ekipa se smjestila u edukativnom centru Zagorka Parka Prirode Biokovo te se nakon pripreme uputila na lokalitet Ržišće koji obiluje speleološkim objektima svojstvenim Biokovu.


Ovaj put polaznici su se uz kontrolu i podršku instruktora spustili u Jamu James Bond 007 koja ima dvije ulazne vertikale spojene na dnu jame, dubine 27 i 30 metara. Polaznici škole su uspješno odradili naučene tehnike te su pokazali veliki napredak u savladavanju vertikalnih objekata.
Nakon izlaska iz jame ekipa se vratila na Kaoce gdje se nastavilo druženje ali i edukacija uz logorsku vatru i večeru.

Nedjelja, 19.03.2023
Vrgorsko Gorje, Kozica, Gornji Antunovići
Velika špilja kod Antunovića (250 m)

Idućeg dana, u nedjelju, 19.03.2023 a nakon noćenja na Kaocima i spremanja opreme ekipa se uputila prema naselju Kozica u podnožju Vrgoračkog gorja. Cilj nam je bila Velika špilja (peć) u zaseoku Gornji Antunovići. Ovde se radi uglavnom horizontalnom objektu ukupne duljine 250 metara. Iznimno je bogata kako prirodnim osobitostima (špiljski ukrasi, fauna, vodeni tokovi i jezerca) tako i arheološkim artefaktima koji se istražuju još od 19. stoljeća. Polaznici škole su pokazali iznimnu spretnost u prolasku bezbrojnih uskih prolaza i kanala koji često znaju biti i potopljeni,a ovaj put puni blata i manjih količina vode po dnu.
Osim same fizičke aktivnosti polaznici su odslušali i zanimljiva edukativna predavanja o samoj špilji i njezinim posebnostima, te pomagali u stručnom fotografiranju objekta. Nakon izlaska i lagane okrepe na ulazu u špilju uputili smo se svojim kućama.

Tekst: Karlo Kovačić
Photo: Zdravka Dedić, Karlo Kovačić