JEDNOG PETKA 2011.
Roko Pribičević i Miomir Fistanić zajedno su otišli iz prostorija društva nakon završetka izvršnog odbora. Šetajući prema Fošalu pričali su o DANIMA HRVATSKIH PLANINARA U OMIŠU i zaključili kako bi bilo dobro to još jednom ponoviti. Čak štoviše, možda i svake godine. Uostalom imamo „ODU PROLJEĆU“ u travnju. Uz nju bi dobro išla IZLOŽBA slika. Svaka nova rečenica je donosila novu ideju. Tog se dana rodila ideja o FESTIVALU PLANINARSTVA U OMIŠU.
ČETVRTAK 19.01.2012.
IZVRŠNI ODBOR PD „IMBER“ OMIŠ JE DONIO JEDNOGLASNU ODLUKU DA PD „IMBER“ OMIŠ U TRAVNJU ORGANIZIRA 1. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU

PONEDJELJAK 16.04.2012.
OTVORENJE 1. FESTIVALA PLANINARSTVA I IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „1001 JAMA“ AUTORA DRAŽANA MIMICE
02Bio je to jedan od onih kišnih ponedjeljaka kada je najbolje ostati kući. Međutim, mi smo imali drukčije planove. Kako to obično biva, na početku nije sve krenulo kako bi trebalo. Naime sat i po prije samog otvorenja, fotografije još nisu bile u okvirima, ali je ekipa u sastavu: Željka Škobalj, Nikolina Bilić, Marko Prelas, Nenad Jurko, Pjero Orlandini, Dražan Mimica i Miomir Fistanić u rekordnom vremenu stavila stvari na svoje mjesto tako da je sve bilo spremno u predviđeno vrijeme.
04
Školska klapa „Bepo“ je otpjevala „LIJEPU NAŠU“, nakon čega je voditelj programa Miomir Fistanić pozdravio nazočne i redom predstavljao govornike: predsjednika PD „IMBER“ OMIŠ gospodina Zvonimira Kujundžića, ravnateljicu osnovne škole „Josip Pupačić“ gospođu Davorku Deur i predsjednika gradskog vijeća grada Omiša dr. Zvonka Močića koji je festival proglasio otvorenim. Uz školsku klapu „Bepo“ u programu je recitacijom pjesme „Cetina“Josipa Pupačića, nastupio učenik 7a razreda Neno Balić Kosor. Odmah nakon toga usljedilo je i otvorenje izložbe fotografija „1001 JAMA“. Sam autor Dražan Mimica je u kratkom, ali nadahnutom govoru objasnio da je ova izložba u stvari spoj njegova dva hobija fotografije i speleologije. Čast da otvori ovu izložbu pripala je predsjedniku PD „IMBER“ OMIŠ gospodinu Zvonimiru Kujundžiću. Izložba će biti otvorena desetak dana. Svi koji su nazočili otvorenju slažu se u jednom, a to je da je izložba fascinantna i da bi je trebalo posjetiti.
UTORAK 17. 04.2012.
PREDAVANJE I FILM „EKSPEDICIJA ACONCAGUA 2011/2012.“ PREDAVAČ MARKO PRELAS I BOJANA HORVAT
predavanjeDrugi dan 1. FESTIVALA PLANINARSTVA U OMIŠU obilježilo je jako interesantno PREDAVANJE I FILM „EKSPEDICIJA ACONCAGUA 2011/2012.“ koje je, kako je to prvotno bilo zamišljeno, trebao održati Marko Prelas sam. Međutim on nam je priredio iznenađenje u toku samog predavanja predstavivši svoju kolegicu Bojanu Horvat, članicu HPD „VELEBIT“ IZ ZAGREBA koja je zajedno s njim i još petnaestak ljudi bila na spomenutoj ekspediciji i k tome uspjela stići do kraja, odnosno OSVOJITI ACONCAGVU 6960 metara visok, najveći vrh južne hemisfere. Bilo je to veliko i ugodno iznenađenje tako da možemo reći da su program zajednički odradili MARKO PRELAS I BOJANA HORVAT. Inače, samom predavanju su nazočili članovi našeg društva, gosti iz HPD-a „IMOTSKI“ IZ IMOTSKOG, HPD-a “MOSOR“ IZ SPLITA, PEU-e „GATA“ IZ GATA kao i ostali ljubitelji prirode i planina.
SRIJEDA 18.04.2012.
POKAZNA VJEŽBA GSS-A „SPAŠAVANJE U STIJENI“
vjezba gss1. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU je trećeg dana donio spektakularnu POKAZNU VJEŽBU GSS-A „SPAŠAVANJE U STIJENI“ koju je na visokom nivou odradilo desetak članova PD „IMBER“ OMIŠ, koji su ujedno i članovi OBAVJEŠTAJNE TOČKE GSS-A OMIŠ, uz pomoć petero svojih kolega iz STANICE GSS-A SPLIT.
vjezba gss2
Vježba je pokazala odličnu uvježbanost i stručnu osposobljenost omiških gorskih spašavatelja za spašavanje unesrećenih u teškim uvjetima.
ČETVRTAK 19.04.2012.
IZLET „343 OSOBE NA FORTICI“
forticaDosadna proljetna kiša koja gotovo čitav travanj pada u Omišu prijetila je ne samo da pokvari ovaj izlet, nego je čak dovela u pitanje njegovo održavanje. Ipak, desetak minuta prije samog starta izleta, odjednom je prestala padati i počelo se vedriti. Petnaestak minuta od polaska ispred vatrogasaca izašlo je i sunce tako da je mala, ali hrabra grupa članova društva i nekoliko gostiju mogla uživati u predivnom pogledu na grad, okolne otoke, Mosor, srednja Poljica te poslušati predavanje i referat koje su na Fortici održali profesorica Nikolina Marić i najstariji član društva Slobodan Crnjanski.
PETAK 20.04.2012.
1. SVJETSKO PRVENSTVO U TRULIM KOBILAMA I FILM „SVE ŠTO STE ODUVIJEK ŽELJELI ZNATI O SPELEOLOGIJI“
trulePeti dan festivala je donio nešto odavno zaboravljeno ali ponovno pronađeno od strane članova društva, veliko osvježenje. Naime, održano je 1. SVJETSKO PRVENSTVO U TRULIM KOBILAMA na TRGU ISPOD ŽIŽULE. Pred stotinjak nazočnih nastupilo je šest ekipa u dvije kategorije u ovoj tradicionalnoj dalmatinskoj igri koju je PD „IMBER“ OMIŠ želio, a po viđenom i uspio otrgnuti zaboravu.
trule2U lakoj kategoriji zlatne medalje i mesingani odljev kobilje glave odnijela je ekipa „KLOKANI“ iz Omiša koja je igrala u sastavu Matej Čović (kapetan), Ivan Sovulj, Petar Bandov i Jerko Antičević, čime su ušli u povijest kao PRVI SVJETSKI PRVACI U TRULIM KOBILAMA. Drugoplasirana je bila ekipa „LUDARE“ iz Omiša, a trećeplasirani „EKIPA“ također iz Omiša. PRVI SVJETSKI PRVACI u teškoj kategoriji TRULIH KOBILA su postali Dino Sičić (kapetan), Ante Bašić, Duje Pupačić i Frano Jelinčić, momci iz ekipe „KLAPAJU VRATA“ iz Kučića. Drugoplasiran a je bila ekipa „GORČICA“, također iz Kučića, a trećeplasirani „PRVACI SVITA“ iz Omiša. Nakon podužeg odmora Željko Marunčić Bospor je prikazao film „SVE ŠTO STE ODUVIJEK ŽELJELI ZNATI O SPELEOLOGIJI“, odnosno film o istraživanju jame MOKRE NOGE (-831 m).
SUBOTA 21.04.2012.
USPON NA IMBER I DRUŽENJE UZ LOGORSKU VATRU
Tradicionalni subotnji popodnevvni uspon na Imber gdje je trebalo iznijeti potreban materijal za planinarski ručak i akciju pošumljavanja u nedjelju izvela je probrana ekipa od dvadesetak članova društva kojima su se priključili i još neki planinari i ljubitelji prirode. Večernje druženje uz logorsku vatru na Imberu prošlo je u opuštenoj i zabavnoj atmosferi.
NEDJELJA 22.04.2012.
21. „ODOM PROLJEĆU“ ZAVRŠEN 1. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU
odaFESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU završen je danas, na Dan planete Zemlja, povodom kojeg je i organiziran. Bila je to 21. po redu „ODA PROLJEĆU“ koja je okupila stotinjak planinara i ljubitelja prirode iz devet planinarskih društava i udruga iz Makarske, Kaštela, Trilja, Splita i Omiša. Sama manifestacija počela je tradicionalnim USPONOM NA IMBER koji je započeo u 8,30 sati ispred vatrogasaca.
oda2U usponu su sudjelovala i djeca sa posebnim potrebama iz udruge „Prijatelj“ iz Omiša. Program se nastavio dočekom planinara sa čajem na Imberu. U 11,00 sati je započeo dvostruki program. Jedan dio planinara je išao na IZLET NA KULU (864 N/M), najviši vrh omiške Dinare, a drugi dio je sudjelovao u AKCIJI POŠUMLJAVANJA OMIŠKE DINARE u kojoj je posađeno nekoliko desetaka sadnica bora. U akciji su sudjelovala i djeca sa posebnim potrebama iz udruge „Prijatelj“ iz Omiša. U 12,30 je bio ručak, a u 13,00 sati ispred okupljenog mnoštva došetala je ovogodišnja „VILA IMBERA“, tridesetogodišnja radna terapeutkinja iz Omiša Azinka Leljak, inače zaposlena u domu za stare i nemoćne osobe „Lovret“ u Splitu i u udruzi „Prijatelj“ u Omišu.
oda3Nakon slikavanja sa vilom uslijedile su sportske igre. U igri skakanje u vrećama pobjedila je ekipa iz Omiša „IMBERLANI“, drugoplasirana je bila ekipa „MALAČKA“ iz Kaštel Starog, a trećeplasirana ekipa „JELINAK“ iz Trilja. U Imber alci najsigurnije oko i najčvršću desnicu su imali momci iz PU „DINARIDI“ SPLIT, drugoplasirani su bili „JOPE I ROKO“ iz Omiša, a trećeplasirani „GSS“ iz Omiša. U 15,00 sati uslijedilo je SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA koje je započelo dodjelom nagrada pobjednicima sportskih igara, nastavilo se dodjelom ZAHVALNICA predstavnicima nazočnih društava, a završilo pozivom na 2. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU 2013. GODINE.
P.S. Pošaljite nam fotografije i video za bolju dokumentaciju?
Hvala
Fotografije: Milena Pribičević
Dražan Mimica
Zvonimir Kujundžić
Napisao: Miomir Fistanić

Ostavite komentar